ATS Groep zet CornerEye in bij nieuwe aardgasvrachtwagens 26 november 2019

Bij ATS Groep in België worden 23 nieuwe vrachtwagens met de CornerEye dodehoekcamera van Stoneridge-Orlaco uitgerust. Als multidisciplinaire technologiegroep staan duurzaamheid en veiligheid bovenaan bij het leveren van oplossingen in Elektrotechniek, HVAC, Mechanica en distributie. Daar hoort ook veiligheid rond de vrachtwagens bij, onderweg en vooral op onoverzichtelijke bouwplaatsen. Wat Fleet manager Jeroen Van den Berghe betreft was de keuze snel gemaakt: “De demonstratie bij de IVECO-dealer Maenhout was zo overtuigend dat we meteen voor de CornerEye gekozen hebben.”

Beter dan buitenspiegels
“De eerste tien IVECO CNG vrachtwagens zijn afgelopen zomer in gebruik genomen en zodra de opbouw van de volgende tien gereed is, gaan wij daar ook mee de weg op. De chauffeurs die er nu mee rijden zijn heel positief. De 10 inch monitor geeft alles heel duidelijk weer en die zit rechts in dezelfde kijkrichting als de conventionele buitenspiegel. Zonder extra beweging neemt de chauffeur een veel groter kijkgebied in één keer mee. Dat is niet alleen vlak voor de wagen, maar ook het hele rechtergebied vanaf recht onder de buitenspiegel tot aan het eind van de vrachtwagen. Er is dus geen dode hoek meer met de CornerEye. Bij slecht weer, als het donker en regenachtig is, geeft het cameramonitoringsysteem veel beter zicht dan spiegels omdat de camera niet beslaat en het systeem heel lichtgevoelig is.”

Snelle gewenning
In de praktijk blijkt er nauwelijks sprake te zijn van een gewenningsperiode. Eenmaal geïnstalleerd start het systeem automatisch en werken alle functies verder vanzelf. Wat Jeroen betreft voldoet de CornerEye volledig aan de verwachtingen: “We hebben het nu ruim twee maanden in gebruik en er is geen enkel negatief commentaar. Dat wil wel wat zeggen, want onze mensen rijden vaak in complexe situaties. Bijvoorbeeld op fabrieksterreinen of een bouwwerf waar weinig ruimte is terwijl er overal mensen en materialen zijn. Ook in het drukke stadsverkeer willen wij de positie van zwakkere weggebruikers veiligstellen. Schade aan de wagens of de omgeving wil je natuurlijk  voorkomen, maar nog veel belangrijker is de veiligheid van iedereen in de buurt van onze vrachtwagens. Ook met een beperkt aantal kilometers moet het  gewoon veilig zijn.”

Veiligheid als visie
“Wij hameren bij onze klanten altijd op veiligheid bij het gebruik van installaties en machines. Dus we zijn het gewoon ook aan onze naam verplicht om deze innovatie in ons materieel op te nemen. Als pionier investeren wij zonder meer in technologie zoals de CornerEye. Maar eigenlijk zouden ze dit wettelijk moeten verplichten. Dan zouden de veel grotere aantallen het mogelijk maken om het goedkoper te produceren, waardoor het bereikbaar wordt voor iedereen in de markt”, aldus Jeroen Van den Berghe.

Meer informatie over CornerEye