CornerEye… door de ogen van Bakker & Schilder en Gomes Noord-Holland

Als één van de eerste transportbedrijven in Nederland liet Bakker & Schilder haar nieuwe trucks uitrusten met CornerEye®. Deze zichtoplossing van Orlaco is officieel goedgekeurd als vervanger van zowel de front- als de trottoirspiegel. Doordat het zichtveld via de camera’s groter is dan klasse V en VI draagt het systeem bij aan de veiligheid op de weg.

“Onze chauffeurs zijn zeer tevreden”, evalueert directeur Piet Bakker van het Noord-Hollandse transportbedrijf. “Ze vinden het vooral handig dat ze nu nog nauwkeuriger kunnen manoeuvreren. Je ziet tot op de centimeter nauwkeurig waar je bent. Ook ‘s avonds en ‘s nachts heb je dankzij CornerEye optimaal zicht.”

Optimaal zicht in het drukke binnenlandse verkeer
Dat is geen overbodige luxe als je zoals Bakker & Schilder dagelijks de drukste stukjes Nederland doorkruist. Op weg naar de vele binnenlandse retailklanten hebben de chauffeurs te maken met complexe gemengde verkeersstromen. Dankzij CornerEye op de Mercedes-Benz Actros kunnen ze nu makkelijker het overzicht houden. “Je weet natuurlijk nooit welke schades of ongevallen je voorkomt, maar dit systeem draagt zeker bij aan de veiligheid”, zegt Bakker.

Makkelijker ritsen op internationale snelwegen
Ook op internationale wegen is het cameramonitorsysteem een welkome aanvulling. Neem bijvoorbeeld België. Daar moeten chauffeurs tegenwoordig bij filevorming verplicht ruimte bieden aan ritsers, op straffe van een boete. “Dan is een paar extra ogen in je dode hoek erg prettig”, vertelt Bakker. En dan heeft hij het nog niet eens gehad over het feit dat de camera in de wasstraat minder kwetsbaar is dan een spiegel en dat door het aerodynamische ontwerp nu brandstof bespaard wordt. ”Wij zijn gewoon heel tevreden”, aldus Bakker.

Minder schade zorgt voor lagere total cost of ownership
De nieuwe Mercedes-Benz trucks van Bakker & Schilder werden geleverd door Gomes Noord-Holland. Accountmanager Bart Smit was degene die het transportbedrijf wees op de camera’s van Orlaco. De reden? “Onze trucks zijn schoon, zuinig en hebben een kilometerkostprijs die met kop en schouders boven de concurrentie uitsteekt. Maar ook op veiligheidsgebied willen we voorop lopen. Allereerst om het risico op ongevallen te verkleinen, maar ook omdat de total cost of ownership van een truck sterk beïnvloed worden door schades. Als je die kunt voorkomen is dat pure winst.”

Premium label met mooi productgamma
En dan kom je als het om zichtoplossingen gaat al snel uit bij Orlaco, volgens Smit. “Orlaco is een uitstekende partner voor ons. Ze zijn in staat om op stabiele wijze invulling te geven aan de wensen en eisen van onze klanten en konden ook snel in serie leveren. Het productgamma is waanzinnig goed. De camera zit op een optimale positie op de truck, is niet schadegevoelig en doet optisch geen afbreuk aan de truck. En dan heb je met Orlaco ook nog eens een premium label te pakken dat perfect past bij het merk Mercedes-Benz.”

Officiële goedkeuring voor spiegelvervanging door RDW
Gomes Noord-Holland verzorgde voor transportbedrijf Bakker & Schilder het goedkeuringstraject om in dit geval de frontspiegel te mogen vervangen. Vervanging van tevens de troittorspiegel is ook mogelijk. “Dat is geen rocket science hoor”, zegt Smit. “Onze trucks voldoen namelijk aan alle Europese eisen en hetzelfde geldt voor CornerEye. Je moet alleen tijdens een fysieke keuring bij de RDW aantonen dat de monitor en camera op de juiste wijze zijn gecombineerd. Het is iets meer werk dus, maar wij zijn een dealer met truck-dna en gedreven om te innoveren. Dat hebben we er dus graag voor over.”

Global concern, local service en support
Bij het opbouwen van het cameramonitorsysteem op de Mercedes-Benz Actros kon Gomes Warmenhuizen, de Gomes-vestiging die helemaal gefocust is op maatwerk truckbouw, terugvallen op de service en support van Orlaco. “Ondanks het feit dat je zaken doet met een groot, wereldwijd bedrijf waren er persoonlijke lijnen met onze monteurs en adviseurs.”