Help uw medewerkers ongevallen voorkomen!

Deze maand komen zowel het Nederlandse (CBS) als het Duitse (Statistische Bundesamt) bureau voor statistiek met de officiële cijfers over ongelukken met vrachtwagens in 2018 naar buiten. Nu al is duidelijk dat beide landen een verontrustende stijging gaan noteren ten opzichte van 2017. U kunt voorkomen dat uw werknemers een bijdrage gaan leveren aan nog zorgwekkendere cijfers over 2019. Hoe? Met de zichtoplossingen van Stoneridge-Orlaco.

In 2017 ging het in Nederland 1.484 keer mis met vrachtwagens. In 2016 lag dat aantal nog op 1.000. In aanloop naar de rapportpresentatie van het CBS bracht de Stichting Incident Meldingen Vrachtauto’s (Stimva) alvast de cijfers over het eerste half jaar van 2018 naar buiten. Wat blijkt? Alleen in die periode liet het aantal ongevallen met vrachtauto’s al een stijging van 20% (!) zien.

In Duitsland gaat het niet veel beter. Daar luidde de Duitse Verkehrsgerichtstag (VGT) de noodklok begin dit jaar al. De academie voor verkeerswetenschap becijferde dat er in Duitsland 900 doden en 8.500 zwaargewonden te betreuren waren in 2018 door ongelukken met vrachtwagens en bussen. Schrikbarende cijfers die passen in het beeld dat de Duitse verkeerszekerheidsraad (DVR) al schetste over 2017. Toen steeg het aantal sterfgevallen door ongelukken met vrachtwagens nog met 24,3%.

Zowel Stimva als VGT zijn eensluidend over de oorzaak van de verontrustende cijfers: de goed draaiende economie en de toename van het goederenvervoer over de weg. De VGT heeft in Duitsland al een flink maatregelenpakket voorgesteld om de cijfers weer een dalende trend te bezorgen. Spiegelvervangende camerasystemen maken daar onderdeel vanuit, wat aangeeft dat ook de VGT de voordelen ten opzichte van (zij)spiegels inmiddels inziet.

Beter zicht op dode hoeken en tijdens laagstaande zon, meer zicht bij regen, sneeuw of stof en ’s nachts hetzelfde zicht als overdag. De (spiegelvervangende) camerasystemen van Stoneridge-Orlaco bieden het allemaal. Stuk voor stuk zijn de technieken gemaakt om het uw chauffeurs makkelijker, comfortabeler en veiliger te maken.

Help ongevallen voorkomen met de camerasystemen van Orlaco. Ga voor meer informatie naar http://www.orlaco.nl/trucks.

Bronnen:
https://www.stimva.nl/Portals/2/STIMVA%20jaarrapportage%202017%20.pdf
https://www.riskenbusiness.nl/nieuws/claims/sterke-stijging-aantal-ongelukken-met-vrachtwagens
https://www.ariva.de/news/verkehrsgerichtstag-technik-soll-zahl-toedlicher-lkw-unfaelle-7373230
https://www.eurotransport.de/artikel/unfallstatistik-mehr-getoetete-lkw-fahrer-9942050.html