Minder stoppen, sneller werken met cameras op heftruck

Elke dag laden ze bij Heras in Oirschot zo’n 15 tot 20 volle trailers met hekwerk, afrasteringen en andere buitenbeveiligingsproducten. Doordat de heftrucks, zijladers en meerwegtrucks tegenwoordig uitgerust zijn met camera’s, gebeurt dat veiliger, efficiënter en is het aantal schades afgenomen.

Vorkenbord beperkt het zicht op de last
“We gebruiken de camera’s sinds 2012”, vertelt logistiek coördinator Fons Heeffer. “Toen schaften we de eerste Linde heftrucks met voorzetapparatuur aan. Ontzettend prettig om mee te werken, maar het vorkenbord is bijna helemaal dichtgebouwd. Als het vorkenbord op zichthoogte komt, werk je bijna blind. Zie dan maar eens met reachvorken van 5,5 centimeter dik een pallet op te tillen zonder de last of de slangen en geleiders van de heftruck te beschadigen.”

Nooit meer uit de heftruck hangen, betere werkhouding
Daarom werden er drie heftrucks uitgerust met twee camera’s. De ene zit tussen de lepels van de heftruck en beweegt dus mee met het vorkenbord, de ander geeft van bovenaf zicht op de last. “Dat werkt erg prettig. Je hoeft nu niet meer met de deur open half uit de heftruck te hangen om te zien waar de vorken zitten”, zegt Heeffer.

Makkelijker manoeuvreren langs stellingen
Ook de twee meerwegtrucks (3 ton) zijn voorzien van een cameramonitorsysteem om de last én de omgeving beter in beeld te krijgen. Dat laatste gebeurt via voor- en achteruitrijcamera's die automatisch meeschakelen met de rijrichting. “Je ziet het direct als er iemand dicht achter de truck langs loopt. Ook kun je makkelijker manoeuvreren en draaien langs stellingen, omdat je steeds goed in beeld hebt waar je bent”, legt Heeffer uit.

Veiliger werken als topprioriteit
Harde cijfers heeft hij niet, maar de logistiek coördinator van Heras is ervan overtuigd dat de camera’s bijdragen aan het voorkomen van ongelukken, schades en gevolgschades. “Het gaat 99 van de 100 keer goed, maar die 100ste keer wil je liever niet meemaken. Achteraf denk ik wel eens: het was best link hoe we zonder camera’s werkten.” Bovendien zorgt het verbeterde zicht ervoor dat de bestuurders van de trucks sneller kunnen werken. “Je hoeft niet steeds meer te stoppen om te controleren of je bijna ergens tegenaan zit. Dat scheelt veel tijd. We kunnen nu gewoon meer doen in een dag”, zegt Heeffer.

Reusachtige buitenopslag en groot warehouse
En dat is geen overbodige luxe. Het gaat Heras namelijk goed. De specialist in buitenbeveiliging voorziet een nog altijd groeiend aantal klanten in binnen- en buitenland van onder meer hekwerken, toegangspoorten, detectiesystemen en beveiligingscamera’s. Die worden grotendeels bediend vanuit Oirschot, waar Heras beschikt over een buitenopslag van ruim 50.000 m2 en een warehouse met gemiddeld 30.000 producten op voorraad.

Tevreden over zicht, advies én service
Heeffer en zijn team verzorgen het intern transport van die producten. Elke dag beladen ze 15 tot 20 volle trailers. Daarbij hebben ze nu dus optimaal zicht. ,,We zijn heel tevreden over de camera’s van Orlaco. Het advies was goed, we hebben zelden problemen en ook de service is dik voor elkaar. En dat meen ik oprecht. Als het niet zo was, had ik dat ook gezegd.”