Orlaco Zijzicht voor Spoorwegtoepassingen

Of het nu gaat om zicht op de passagiers of op de situatie buiten bij de haltes; voor een bestuurder van openbaar vervoer is goed zicht onmisbaar. Hoe breng je de situaties in en rond een tram overzichtelijk in beeld? Vervoersorganisatie HTM kiest voor het gemak van rijden met betrouwbaar beeld op de monitor gecombineerd met een onderhoudsarm camerasysteem. Inmiddels hebben op 47 trams in Den Haag de buitenspiegels plaatsgemaakt voor Orlaco-camera’s.


Maar liefst 350.000 reizigers per dag vervoert HTM Personenvervoer. Een openbaar vervoersmiddel is in een stad als Den Haag van groot belang voor de economische en duurzame ontwikkeling. In de stad krijgt de trambestuurder te maken met tal van onoverzichtelijke situaties. Waar de trams van HTM voorheen voorzien waren van buitenspiegels, bleken deze in de praktijk te kwetsbaar en zijn deze op 47 trams vervangen voor robuuste camera- en monitorsystemen.

Gevaarlijke situaties vermijden
Zicht in het openbaar vervoer is noodzaak: de bestuurder moet kunnen zien of passagiers nog aan het in- of uitstappen zijn en of er geen gevaarlijke situatie ontstaat als hij wil wegrijden, bijvoorbeeld omdat iemand de tram nog vasthoudt. Aan de rechterbuitenzijde van de trams zijn zogenoemde Dome-camera’s boven de deuren gemonteerd. Een camera staat gericht op de vijf deuren, zodat de bestuurder op de monitor kan zien of de passagiers zijn ingestapt en uitgestapt. Een bijkomend voordeel is het zicht dat de camera de bestuurder biedt op de halte. Dat verkleint de kans op ongevallen. De camera’s bieden ook zicht op wat voorheen een blinde hoek was voor de bestuurder. Zo heeft hij, niet alleen als hij stilstaat voordeel van het zichtsysteem, maar ook als hij rijdt in een oogopslag een helder overzicht van de situatie. Sommige bestuurders rijden al meer dan dertig jaar op spiegels, dus er is nog een aantal dat moet wennen aan de nieuwe werkwijze, maar de trambestuurders ervaren dit permanente zicht aan de rechterkant van de tram als een groot voordeel.

Kostenefficiënt
Voorheen zaten er spiegels op de tram, die hebben plaatsgemaakt voor camera’s. Eveneens een kostenefficiënte oplossing. De spiegels moesten vaak vervangen worden, omdat de beugels in de praktijk te kwetsbaar bleken. Voor HTM een voorname reden om voor een camerasysteem te kiezen dat voldoet aan hoge kwaliteitseisen en zich kenmerkt als betrouwbaar en bestendig. Steeds meer openbaar vervoersmiddelen zijn geïnteresseerd in de camera- en monitorsystemen. Het feit dat het een beproefd systeem is in het openbaar vervoer en de samenwerking met partner Ajax Chubb Varel, die meedacht over de installatie, overtuigde HTM om te gaan voor de zichtoplossing van Orlaco.