SideEye™: actief camera- en radardetectiesysteem vergroot veiligheid in dode hoek

Voorkom dodehoekongevallen met SideEye van Stoneridge-Orlaco. Dankzij dit camera- en radardetectiesysteem word je actief gewaarschuwd als fietsers, voetgangers of andere weggebruikers zich bevinden in de dode hoek van jouw vrachtwagen. SideEye vergroot zo de veiligheid van kwetsbare weggebruikers in de stad.

Om de veiligheid in de dode hoek te verhogen, worden camera- en actieve detectiesystemen in steeds meer landen verplicht. Zo moeten in het Verenigd Koninkrijk voertuigen boven de 12 ton vanaf 1 maart 2021 voldoen aan de Direct Vision Standard, willen zij de agglomeratie Londen mogen inrijden. In de EU moeten nieuwe platformen vanaf 2022 volgens de General Safety Regulation voorzien zijn van een dodehoeksysteem. Nieuwe voertuigen moeten in 2024 voorzien zijn van zo’n systeem. 

Meer over Direct Vision Standard   Meer over General Safety Regulation

Visuele en hoorbare waarschuwingen

SideEye is een gecertificeerd Kraftfahrt-bundesamt (KBA) dodehoeksysteem. Het systeem alarmeert chauffeurs actief met visuele en hoorbare waarschuwingen zodra andere weggebruikers, zoals voetgangers en fietsers, zich in de dode hoek van de truck bevinden.

Doordat bij SideEye radarsignalen, geluidssignalen en camerabeelden worden gecombineerd, heb je altijd goed zicht op de dode hoek naast je truck. Bovendien wordt met een overlay op de monitor gevisualiseerd dat iemand zich in de detectiezone bevindt. De monitor is voorzien van twee verschillende overlays. De standaard overlay bestaat uit rode markeringslijnen. De bestuurder kan ook kiezen voor een overlay met waarschuwingsdriehoek.

Accurate detectie in een fractie van een seconde

Naast een FAMOS camera bevat SideEye een Short Range radarunit. De Short Range radarunit is een kleine, robuuste radarsensor met kort bereik die aan de zijkant van een truck wordt gemonteerd. De sensor zendt 24GHz radarsignalen uit met laag vermogen en ontvangt de door de objecten gereflecteerde radiosignalen. Met de ontvangen signalen kan de radarunit personen en objecten detecteren en bepalen of deze bewegen. De radarunit is ontworpen om deze radarwaarnemingen binnen 300ms te verwerken. De bestuurder kan hierdoor direct reageren, waardoor ongelukken voorkomen kunnen worden.
 

Méér veiligheid, méér zekerheid

De grootste angst van iedere chauffeur is om iemand aan te rijden. Met SideEye wordt de kans op een ongeval aanzienlijk verkleind. Als chauffeur heb je niet alleen zicht op de dode hoek, maar word je dankzij radardetectie ook actief gewaarschuwd als er zich iets in de dode hoek bevindt. Hierdoor kun je met meer zekerheid je truck veiliger manoeuvreren door de drukke straten van een stad.

SideEye werkt ook bij slechte weersomstandigheden. Door de combinatie van camerabeelden en radarsignalen, heeft een chauffeur twee systemen waarop hij kan vertrouwen. Met zicht op de dode hoek kun je comfortabel én met zekerheid rijden en eenvoudig manoeuvreren in alle verkeerssituaties. Dit vergroot de veiligheid van de chauffeur en andere weggebruikers naast de truck.

Onderzoek: helft mensen weet niet waar de dode hoek zit

Uit onderzoek blijkt dat de meeste ongevallen plaatsvinden aan de rechtervoorzijde van de cabine. Hoewel vrachtwagens beschikken over een front- en trottoirspiegel, die respectievelijk de zone vóór de cabine en rechts van de cabine in beeld brengen, zijn er in deze zone nog steeds dode hoeken. Deze dode hoeken kunnen echter eenvoudig in beeld worden gebracht met SideEye. Dit unieke camera- en radardetectiesysteem brengt de zone van deze spiegel en meer in één oogopslag perfect in beeld en vergroot daarmee de veiligheid van zowel de chauffeurs als de fietsers.

Lees verder

Camera- en radardetectiesysteem

SideEye bestaat uit een FAMOS camera, Short Range radarunit, 7” monitor en bijpassende bekabeling. Is jouw voertuig al voorzien van een zijzichtcamera of Short Range radarunit? Neem contact met ons op voor meer informatie.

FAMOS camera
SideEye bevat een FAMOS camera met een 118°-lens alles ruim in beeld brengt. De schok- en vibratiebestendige camera is waterdicht (IP67 & IP69K), heeft een verwarmd lensglas en biedt het best mogelijke beeld in alle weersomstandigheden. De camera zit in een speciaal door Stoneridge-Orlaco ontworpen bracket die eenvoudig te monteren is aan de truck.

Short Range radarunit
SideEye maakt gebruik van één Short Range radarunit. De unit is schok- en vibratiebestendig. Waterdicht en heeft een detectiegebied van 3 meter bij 12 meter.

Kabel set
De SideEye-kabels zijn speciaal door Stoneridge-Orlaco ontwikkeld en zijn ADR goedgekeurd, beschikken over aangegoten waterdichte connectoren en zijn bestand tegen olie en benzine. De set bestaat uit een 4-pins multikabel en een radarkabel met een adapterkabel.

Interface Box met Externe speaker
Met de krachtige speaker zijn de akoestische detectiesignaal duidelijk te horen in cabine van het voertuig.

Outdoor Speaker
Dankzij de krachtige speaker aan de zijkant van het voertuig worden kwetsbare weggebruikers gewaarschuwd op het moment dat het voertuig afslaat.

RLED / LEDD SRD Monitor
De RLED / LEDD SRD Monitor is een heavy-duty monitor geschikt voor vrachtwagens. De monitor is gemakkelijk in te bouwen in een dashboard met twee open DIN-slots. De monitor is schok- en vibratiebestendig en past automatisch de helderheid van het beeld aan het omgevingslicht aan. De monitor is geschikt om via een overlay radarsignalen te visualiseren.

Integreer SideEye op bestaande systemen

Veel vrachtwagens zijn al uitgerust met een analoge zijzichtcamera. Deze systemen zijn geschikt voor uitbreiding met SideEye. De SRD interface-box integreert radarwaarschuwingen rechtstreeks in het beeld van de bestaande monitor via visuele overlays en akoestische signalen. Dit is mogelijk op een bestaand camerasysteem van Stoneridge-Orlaco of op een monitor van derden. Door extra detectie-overlays aan de videobeelden toe te voegen, kan een chauffeur zijn werk veiliger, betrouwbaarder en efficiënter doen.

Meer informatie

Verhoog de veiligheid met een cameramonitorsysteem van Stoneridge-Orlaco. Neem contact met ons op voor meer informatie over het actieve camera- en radardetectiesysteem ‘SideEye’ of  vraag een offerte aan. Raadpleeg onze Dealer Locator om een dealer bij u in de buurt te vinden.
 

Download onze productfolder (pdf)