RadarEye® - Actief Camera Sensor Systeem voor industriële voertuigen

In de mijnbouw, havengebieden, bouwplaatsen en distributie wordt gewerkt met grote machines, waar door krappe ruimtes en extreme omstandigheden zoals sneeuw, regen, kou en stof de veiligheid in het geding is. Chauffeurs en operators hebben geen zicht op dode hoeken rondom het voertuig. Dit komt door de verhoogde chauffeurspositie en de omvang van de machine. Een ongeluk zit in een klein hoekje en levert naast lichamelijk letsel en materiele schade ook veel tijdsverlies op.

Vertrouw dan op RadarEye, het actieve detectiesysteem van Orlaco dat jou tijdig waarschuwt voor objecten en personen in de buurt van jouw voertuig. Je ontvangt een duidelijk geluidssignaal gecombineerd met het oplichten van de gevarenzone als transparante overlay in een monitor. Zo weet je zeker wanneer je veilig kan rijden en draaien. Dit voorkomt aanrijdingen en geeft jou een gerust gevoel.

  • Actieve detectie van objecten en personen
  • Radardetectie – betrouwbaar in alle weersomstandigheden
  • Efficiënter, veiliger en comfortabeler werken

RadarEye biedt jou extra comfort en efficiëntie in zware werkomstandigheden. RadarEye schakelt automatisch in wanneer er zich een gevaarlijke situatie voordoet, zo kun jij je volledig concentreren op je werk en wordt je alleen gewaarschuwd wanneer nodig. Daarbij is het systeem volledig naar eigen wens in te richten, zodat het systeem waarschuwt wanneer jij dat wilt.

Voor welke voertuigen is RadarEye geschikt?

RadarEye is in het bijzonder geschikt voor de grotere voertuigen die continu heen en weer rijden. Denk daarbij aan reach stackers en empty container handlers in havengebieden, dozers en wielladers op bouwterreinen, mijnbouwvoertuigen en bakwagens die worden ingezet voor stadsdistributie. Naast het achterzicht is het zicht voor of naast de machines beperkt. Voor dit soort machines is RadarEye van toegevoegde waarde.

Is RadarEye te integreren op elke monitor?

Naast alle Orlaco PAL/NTSC monitoren, is RadarEye te integreren op alle monitoren van derden met een PAL/NTSC video input via de SRD Interface-box. Dit betekent dat RadarEye onafhankelijk van een Orlaco SRD monitor is in te zetten en je een standaard camerasysteem eenvoudig uitbreidt met een actieve radardetectie-functie. De box integreert de radarwaarschuwingen rechtstreeks op het beeld van de bestaande monitor in de vorm van visuele overlays, eventueel aangevuld met een audiosignaal.

Welk gebied detecteert RadarEye?

Eén RadarEye SRD-sensor dekt een gebied af tot wel 20 meter met een detectiehoek en detectiehoogte van 70° en 11°. Het detectiegebied breidt je eenvoudig uit met meerdere radarsensoren. Het detectiegebied wordt in verschillende zones weergegeven in transparante overlays. De afstand van het te detecteren gebied stel je via het intelligente menu in de monitor individueel in.

Daarnaast is de-activatie van RadarEye in te stellen op basis van de rijrichting of de snelheid. Denk aan een de-activatie van de Radar achterop het voertuig, dit voorkomt onnodige waarschuwingen vanaf achteren wanneer je vooruit rijdt.

De minste vertraging die er in de markt is!

RadarEye maakt gebruikt van Doppler Radar techniek. Met het Doppler-effect zijn snelheidsgegevens over objecten op afstand te produceren. Dit gebeurt via een microgolfsignaal dat continu vanaf de sensor wordt afgekaatst om vervolgens te analyseren hoe een eventueel object de frequentie van het terugkaatste signaal verandert. Dit geeft een directe en zeer nauwkeurige detectie van een object ten opzichte van de sensor. Dankzij deze techniek beschikt RadarEye over de minste vertraging die er in de markt is.

Hoe zorgvuldig detecteert RadarEye?

Het systeem is ontworpen om optimaal te werken in de zwaarste omstandigheden. Opspattende modder, stof, regen en sneeuw, maar ook vallende bladeren verstoren de detectie niet. Doordat onnodige waarschuwingen uitblijven, is het werk snel en efficiënt af te ronden en werk je stuk comfortabeler.

Kan ik RadarEye zelf instellen?

Het RadarEye systeem wordt geleverd met een speciale SRD-monitor. Deze monitor bevat alle intelligentie om verschillende zones en akoestische signalen individueel in te stellen. De weergave van visuele overlays die verschijnen op de monitor zijn ingedeeld in drie kleurzones. Oplopend naar niveau van gevaar in de kleuren groen, geel en rood. De zone voor de kleurweergave stel je zelf in. De weergave van de zones is in gebogen lijnen, rechthoeken of stippen. De akoestische signalering is in stellen op basis van zone. Het systeem geeft een waarschuwing wanneer het object zich in de bijvoorbeeld de gele zone bevindt, al naar gelang hoe je het zelf instelt.

Hoe wordt RadarEye geïnstalleerd?

Via de software in de monitor programmeer je de radar voor de opbouw op basis van een systeemtekening. Je bepaalt zelf de instellingen voor de externe speaker en de detectiezones. De detectiezone is de zone waarin het systeem reageert zodra er een object of persoon zich daar begeeft.

De SRD-sensoren zijn op verschillende posities is in te zetten. Een vaak gekozen oplossing is een detectie vanaf de hoeken van de achterzijde van een voertuig of een gecentreerde oplossing. Naast deze oplossingen zijn er tal van andere montages, uitbreidingen en actieve zichtoplossingen mogelijk.

Is het RadarEye systeem uit te breiden?

Het systeem is uit te breiden met meerdere sensoren om meerdere gevaarlijke zones tegelijk te detecteren. Met de toepassing van sensoren op de voor-, achter- en zijkanten van een voertuig heb je een 360-gradenbewaking rondom je voertuig. Dit is vooral geschikt voor de grotere voertuigen in de mijnbouwindustrie, zoals hydraulische shovels, rope shovels en starre dump trucks.

Uiteraard zijn de camera's door middel van een camera Switcher uit te breiden voor meer zicht rondom het voertuig.

De DVR One Channel recorder is in te zetten voor opnames van de camerabeelden. Dankzij deze recorder zijn bepaalde sistuaties nadien goed te analyseren.

Uit welke componenten bestaat een RadarEye systeem?

Het RadarEye systeem bestaat uit één of meerdere SRD-sensoren in een bracket, een interfacebox met met of zonder externe speaker, FAMOS Camera, monitor, bekabeling en een terminator.

FAMOS camera
Orlaco gebruikt voor RadarEye een FAMOS camera PAL/NTSC. Door het bolvormige ontwerp is deze camera eenvoudig te monteren en af te stellen. De camera is ook in IR-led variant beschikbaar.

SRD-sensoren
De SRD-sensoren (Short Range Detection) zijn geschikt voor detectie van 2 tot 20 meter.

Terminator
Een terminator aan het einde van een draad of kabel voorkomt dat het signaal vanaf het einde wordt gereflecteerd, door reflectie kan interferentie ontstaan. De terminator wordt meegeleverd bij elke RadarEye set.

Master-Slave kabel (rood)
Deze kabels zijn speciaal door Orlaco ontwikkeld en uitsluitend geschikt voor RadarEye toepassingen.

Kabel (groen)
Deze kabels zijn speciaal door Orlaco ontwikkeld en uitsluitend geschikt voor RadarEye toepassingen.

Multikabel 4-polig
De Multikabels zijn speciaal door Orlaco ontwikkeld en beschikken over zeer goede eigenschappen. Deze kabels zijn uitsluitend geschikt voor Orlaco PAL/NTSC zichtsystemen.

Interface box
Via een Interface-box zijn de SRD-sensoren aan te sluiten op de SRD-monitor en de FAMOS camera. Door middel van een optionele speaker met krachtige 85dB (+/-3dB 1m) speaker is het mogelijk om het akoestische detectiesignaal ook goed te horen in machines die veel geluid produceren of in werkomgevingen met veel en luide geluidsinvloeden.

Monitor
Een Orlaco RLED CAN SRD monitor, een standaard Orlaco monitor i.c.m. een SRD-interface box of een monitor van derden i.c.m. een SRD Interface box.

Wat zijn de ervaringen met RadarEye?

Sinds de lancering in 2012, wordt RadarEye veelvuldig door havenbedrijven, transporteurs, mijnbedrijven en in de bouwsector toegepast. Met name in zware industriële omgevingen zoals de mijnbouw Siberië en Australië, waar extremen in kou en warmte voorkomen.

“De ergste tijd van het jaar is rond februari en maart. Dan valt er zoveel sneeuw en is er veel wind dat je nauwelijks meer iets ziet in de mijn. We hebben van alles geprobeerd om de zichtproblemen op te lossen, maar niets werkte. Tot we een pilot deden met RadarEye. De bestuurders stonden erop dat alle voertuigen voorzien zouden worden van camera’s en radars”.​

Polyus Gold Mine - Rusland

Lees meer...