Camera en radar zijn goud waard in Russische mega-mijn

Goudmijnen behoren tot de uitdagendste werkomgevingen ter wereld. Reusachtige mijnbouwvoertuigen trotseren er dagelijks barre omstandigheden. Reden voor PJSC Polyus om alle voertuigen in de reusachtige Russische Olimpiade-mijn uit te rusten met camera’s, radars en monitoren.

Het is hartje winter in the middle of nowhere, 500 kilometer ten noorden van de stad Krasnoyarsk in Siberië. De temperatuur is 45 graden onder nul en het sneeuwt, maar daar laten de honderden medewerkers van Ruslands grootste goudmijn zich niet door tegenhouden. Reusachtige mijnbouwvoertuigen banen zich gestaag een weg omhoog over de kilometers lange wegen langs de rand van de Olimpiada.

Uitdagingen in een van ‘s werelds grootste goudmijnen
Het zicht is minimaal en wordt steeds slechter, omdat dieseldampen blijven hangen. Maar in de cabine van zijn dumptruck ziet Aleksandr toch precies waar hij rijdt. Met dank aan RadarEye van Orlaco. RadarEye combineert camerazicht met een radardetectie van stilstaande en bewegende objecten tot een afstand van meer dan 20 meter.

Akoestische waarschuwingssignalen en blinde hoeken in beeld
Als Aleksander in de buurt van de berm en dus te dicht bij de steile rand van de mijnweg komt, geeft het systeem een akoestisch waarschuwingssignaal. Rijdt hij achteruit en komt er iemand in de baan van zijn dumptruck? Dan ziet hij dat op zijn monitor. Die toont een transparante detectiezone overlays van blinde hoeken rond het voertuig.

PJSC Polyus; toonaangevende speler in de wereldwijde goudmarkt
Olimpiade is de belangrijkste en grootste mijn van PJSC Polyus. Er werken ruim 3.100 mensen die samen vorig jaar 1.173.000 ounces (1 ounce is circa 31 gram) goud wonnen. In totaal zit er zeker nog 28 miljoen ounce goud onder de grond. Ook in andere mijnen beschikt PJSC Polyus over gigantische reserves, waardoor het bedrijf tot de grootste goudproducenten ter wereld behoort.

Optimaal zicht vanuit de graafmachine bij het laden van de dumptrucks
Met dus een indrukwekkend voertuigenpark. Niet alleen de bestuurders van de dumptrucks hebben baat bij RadarEye. Ook de graafmachines die de trucks laden zijn door Orlaco’s Russische partner VIST Group uitgerust met het systeem. De operators hebben op hun monitor nu zicht op de motor, de kabels, de dipper en het tegengewicht. Hierdoor kunnen ze soepel en gecontroleerd de gestaag af- en aanrijdende dumptrucks vullen, onder alle omstandigheden.

Bestuurders drongen na pilot aan op installatie van camera’s en radars
“De ergste tijd van het jaar is rond februari en maart. Dan valt er zoveel sneeuw en is er veel wind dat je nauwelijks meer iets ziet in de mijn. We hebben van alles geprobeerd om de zichtproblemen op te lossen, maar niets werkte. Tot we een pilot deden met RadarEye. De bestuurders stonden erop dat alle voertuigen voorzien zouden worden van camera’s en radars”, vertelt een woordvoerder van de mijn.

Gemaakt om te presteren onder alle omstandigheden
RadarEye is gemaakt voor meedogenloze omstandigheden als deze. Of het nu ijzig koud is en sneeuwstormen de Olimpiade teisteren of grote stofwolken en extreme hitte het uiterste van de operators vragen; RadarEye mist niets. Het systeem is waterdicht (IP69), vibratie- en schokbestendig (15G + 26G) en biedt dankzij infraroodtechniek in de camera ook optimaal nachtzicht.

Succesvolle en grootschalige implementatie met Orlaco-partner VIST Group
Na de succesvolle pilot in 2016 zijn alle graafmachines, shovels, dumptrucks, bulldozers, wielladers, pijpenleggers, motor graders en andere mijnvoertuigen voorzien van het Orlaco-systeem. In totaal ging het om 1.500 camera’s en 320 monitoren. Dat gebeurde door VIST Group, preferred partner van Orlaco in Rusland. Orlaco werkt wereldwijd samen met zulke partners, die door regionale exclusiviteit hun marktpositie en rendement kunnen versterken. Orlaco ondersteunt de partners met productinformatie, marketingmaterialen, demo equipment en technische en commerciële support.

Afname van incidenten, meer werkcomfort voor bestuurders
Na twee jaar zijn ze in Rusland lyrisch over RadarEye. Sinds de systemen zijn geïnstalleerd is de veiligheid in de mijn toegenomen. Zo zijn er minder botsingen, aanrijdingen en schadegevallen en waren wielladers zelfs helemaal niet meer betrokken bij incidenten. Dat zorgt ook voor een lagere down time van voertuigen en dus een verhoging van de efficiency. Bestuurders geven aan dat ze zich niet langer in bochten hoeven te wringen tijdens het achteruitrijden, waardoor er minder lichamelijke klachten ontstaan. Ook de stress tijdens het werk is afgenomen door het betere zicht.

Ook RadarEye in andere Russische goudmijnen
Mede daarom gaat PJSC Polyus ook de voertuigen in een tweede Siberische mijn voorzien van Orlaco’s zichtoplossingen voor heavy duty vehicles. Mogelijk krijgen de wielladers daarbij een extra camera die het gebied van onder de bak richting de voorkant van de machine in beeld brengt. Daarmee laat de Russische goudproducent opnieuw zien dat het de veiligheid in de mijn en het werkcomfort van haar werknemers uiterst serieus neemt.

Lees meer over RadarEye