Camera's voor optimale werkhouding op heftruck

Toen een heftruckbestuurder van Witzand Bouwmaterialen met fysieke klachten thuis kwam te zitten, zocht het bedrijf een oplossing. Dat werd een camerasysteem op de Linde H80. En daar zijn alle bestuurders van de Almelose vestiging blij mee.

Bouwmaterialenvestiging met focus op hout
Witzand Bouwmaterialen is een familiebedrijf met vestigingen in Almelo, Eibergen, Lichtenvoorde, Ruurlo en Vriezenveen. Het voorziet aannemers, klusbedrijven, zzp’ers en ook particulieren uit heel Oost-Nederland van bouwmaterialen. Daarnaast heeft de onderneming een uitgebreid assortiment keukens, sanitair, haarden, deuren en tegels. De vestiging in Almelo is gespecialiseerd in hout en houtbewerkingen.

Drie tot vier vrachtwagens vol hout per dag
,,Elke dag komen hier drie tot vier vrachtwagens vol met hout binnen. Het gaat om meterpakketten uit de zagerij. Die pakken we aan de kopse kant op en zetten we tot zo’n 4 à 5 meter hoogte weg in ons magazijn. Dat doen we met een Linde H80, die is voorzien van een houtklem”, vertelt Jan Ribberink, bedrijfsleider van de Almelose vestiging.

Camerasysteem op advies van arbeidsdeskundige
Het wegzetten van de houtvoorraad vraagt de opperste concentratie van de heftruckbestuurder. Die moet schuin omhoog langs de pakketten voor de heftruck kijken en ze zorgvuldig op de stelling plaatsen. ,,Eén van onze bestuurders kwam thuis te zitten met nekklachten. Hij wilde graag weer aan de slag, maar kon zijn nek niet meer zo makkelijk draaien en steeds omhoog kijken. De arbeidsdeskundige adviseerde toen om een camerasysteem op de heftruck te plaatsen.”

Haarscherp in beeld wat je boven je hoofd doet
Heftruckleverancier Hevotec kwam vervolgens met een camerasysteem van Orlaco op de proppen. Na een korte demonstratie waren Ribberink en de heftruckbestuurder overtuigd. ,,De camera geeft goed zicht op de ruimte voor het pakket in de houtklem. De beelden op het display zijn helder en scherp. Je ziet nu precies wat je boven je hoofd doet.”

Achteruitrijdcamera voor nog meer veiligheid
De AMOS/FAMOS-camera is beschermd aangebracht tussen de mast van de heftruck. De Linde H80 is bovendien voorzien van een achteruitrijcamera. Als de bestuurder de heftruck in zijn achteruit zet, schakelt het camerabeeld op de display automatisch mee. ,,Doordat je geen dode hoek meer hebt, neemt de veiligheid in het magazijn toe. Bovendien hoef je je nek niet meer te draaien. Dat is in de praktijk erg prettig voor alle bestuurders. Je hebt nu een veel minder belastende werkhouding.”