Loadviewsysteem op telescoopkranen essentieel voor Kraanverhuurder Kuiphuis

‘Altijd de last in beeld, ook als je achter een gebouw werkt’

Met een telescoopkraan op zestig meter hoogte bouwmaterialen over een gebouw heen tillen? Dan is een paar extra ogen onmisbaar, weten ze bij kraanverhuurder Kuiphuis uit ervaring.

De kranen van het ruim honderd jaar oude familiebedrijf zijn dagelijks te vinden op bouwplaatsen in Oost-Nederland. Stenen, wanden, vloeren, beton; de kraanmachinisten van Kuiphuis zorgen dat het op de juiste plek komt te staan. Het is een snelle business; elke aannemer wil zo min mogelijk arbeidstijd verliezen, iedere hijsminuut telt.

Optimaal zicht op de hijshaak en de last
Maar snelheid mag nooit ten koste gaan van veiligheid. Het voorkomen van schade en ongelukken is prioriteit nummer één. Daarbij komt het loadviewsysteem van Orlaco van pas, vertelt kraanmachinist Wim Goorman. Daarmee kijkt hij vanaf de giek recht naar beneden en heeft hij optimaal zicht op de hijshaak en de last. ,,Op mijn monitor in de cabine zie ik precies waar mijn last zich bevindt en waar mensen lopen. Ook als ik bijvoorbeeld een last op het dak of over een gebouw heen moet zetten.”

Scherp beeld, ook in de ochtendschemering
Dankzij de camerabeelden kan Goorman sneller werken, omdat hij niet langer uitsluitend afhankelijk is van aanwijzingen via de portofoon. ,,Op een dag werken scheelt het zeker een half uur aan tijd. De beelden van de camera zijn duidelijk en blijven ook scherp als je inzoomt. Zelfs als je werkt in de ochtendschemering of als het hard waait”, zegt Goorman, die de bediening als zeer eenvoudig omschrijft. Met twee extra knopjes op zijn joystick kan de kraanmachinist in- en uitzoomen. ,,Als je er een half uur mee gewerkt hebt, ben je eraan gewend. Het is gewoon een heel betrouwbaar systeem dat makkelijk te gebruiken is.”

Kuiphuis is voorloper in kranen met camera’s
Kuiphuis is met 75 medewerkers en 6 vestigingen één van de grotere kraanverhuurders van Nederland. Het bedrijf beschikt over een wagenpark dat bestaat uit telescoopkranen, city class kranen, multi cranes, verreikers, rupskranen en torenkranen. Al zo’n twintig jaar is een deel van deze kranen uitgerust met camera’s.

Loadviewsysteem biedt klanten meer zekerheid
,,In de beginjaren waren dat nog exemplaren die zwart-witbeelden vertoonden”, herinnert hoofd technische dienst Rudie Arkink zich. ,,We begonnen ermee omdat we merkten dat klanten behoefte hadden aan meer zekerheid dan je kunt bieden met portofoons. Dankzij de camera’s kun je sneller en veiliger werken op hoogte en voorkom je schades.”

Voorkomen van schade en ongevallen
Als er iets mis gaat met een telescoopkraan, zijn de consequenties namelijk al snel groot. Wanneer een last tegen het gebouw komt, raakt dat vaak beschadigd en loopt de bouw vertraging op. De schade loopt dan al snel in de tienduizenden euro’s. En dan is er nog niet eens iemand geraakt of bekneld geraakt. ,,Gelukkig heb ik dat nog nooit meegemaakt. De camera draagt daar zeker aan bij”, zegt machinist Wim Goorman.

Bewuste keuze voor Nederlandse kwaliteit
Kuiphuis koos bewust voor Orlaco als leverancier van de loadviewsystemen. ,,Je krijgt een Nederlands product en dat merk je. Alle onderdelen van het systeem zijn op elkaar afgestemd en de kwaliteit is uitstekend. Een voorbeeld? De behuizing is robuust en kan tegen een stootje”, zegt Arkink die de systemen samen met zijn collega’s van de technische dienst zelf installeert. ,,Dat is heel eenvoudig en als er wat is kunnen we terugvallen op de servicedienst van Orlaco. We hebben ook wel eens een andere camera getest, maar daar kwamen we snel van terug. De kwaliteit van het systeem en de beelden waren niet zoals we die van Orlaco gewend zijn.”