Veilig werken op hoog niveau bij PT Creations

Hoe zet je met een smallegangentruck veilig een pallet weg op bijna negen meter hoogte? Bij PT Creations kwamen ze er al snel achter dat het best lastig is om dat op het blote oog te doen. Dus kwam er een camerasysteem op de nieuwe Toyota BT Vector VRE150.

Ruimtegebrek door sterke groei in plantenarrangementen
PT Creations is gespecialiseerd in het kweken, inkopen en verkopen van planten. Elke dag gaan er grote aantallen hoogwaardige plantenarrangementen de deur uit richting benzinestations, bloemisten, winkels en tuincentra. Door de sterke groei van de afgelopen jaren kwam het bedrijf uit Wijk bij Aalburg ruimte tekort. Daarom werd een nieuw magazijn gebouwd naast het huidige bedrijfspand.

Efficiënt ruimtegebruik in nieuw hoogbouw magazijn
Het magazijn heeft een oppervlakte van 2500 m2 en een hoogte van 11 meter. Om elke meter ruimte optimaal te benutten, heeft het magazijn smalle gangen. Geen probleem voor de nieuwe smallegangentruck van Toyota, die PT Creations aanschafte.

Risico ongelukken bij werken op hoogte
Maar voor de magazijnmedewerkers - die gewend waren aan lage stellingen - bleek de nieuwe werksituatie een uitdaging. ,,Op 2,5 meter kan iedereen moeiteloos een pallet wegzetten of oppakken. Maar op een zethoogte van 8,80 meter zie je vanuit de truck nauwelijks wat je doet. De kans dat je een verkeerde inschatting maakt, is groot. Dat is vragen om ongelukken. Je moet er niet aan denken dat er zo’n pallet naar beneden komt en er iemand gewond raakt”, vertelt bedrijfsleider Patrick Scheffers.

Gevolgschade is groot bij warehouseongelukken
En daar komt nog eens de gevolgschade bij. De beschadigde producten moeten vervangen worden. Maar misschien nog wel kostbaarder: een kapotte pallet schopt het gestroomlijnde warehousesysteem in de war. Voordat je dat uitgezocht en rechtgezet hebt, ben je uren verder.

Veiliger en sneller werken met een camerasysteem
Toyota adviseerde PT Creations om de truck uit te rusten met een AMOS 58° (FAMOS 60º) camera van Orlaco. Na een demonstratie van een half uur was Scheffers overtuigd. ,,Dankzij de camera en het haarscherpe display zie je perfect wat je doet. Je kunt daardoor veel sneller en efficiënter werken.” Ook in ergonomisch opzicht is de camera volgens Scheffers een stap vooruit. ,,Je hoeft namelijk niet steeds omhoog te kijken. De camera zit beschermd tussen de lepels en doet het altijd. Hij is nu al onmisbaar hier. Eigenlijk zou er standaard zo’n camerasysteem op moeten zitten.”