Steeds meer ongevallen door gebrek aan overzicht tijdens wegwerkzaamheden: ‘Werken bij veegwagen is levensgevaarlijk’

Slecht zicht, krappe werkruimte, tijdsdruk, langsrazend verkeer. Werken rondom veegwagens is levensgevaarlijk, zeggen deskundigen. “Het werk lijkt simpel, maar is het niet.”

Kort geleden nog vond tijdens reguliere onderhoudswerkzaamheden een ongeluk plaats waarbij een veegwagen en 2 wegwerkers betrokken waren. Door een gebrek aan overzicht belandde beide mannen onder de veegwagen.

Het ongeluk benadrukt hoe gevaarlijk werken rondom veegwagens kan zijn. Het slechte zicht in het donker, langsrijdende auto’s, die wegwerkers kunnen verblinden, en richtlijnen die niet bij wet verplicht zijn; ze maken het werk bijzonder risicovol, stellen deskundigen.

“Het werk lijkt misschien simpel, maar is het niet”, zegt René van der Steen, voorzitter van vakvereniging Het Zwarte Corps. “In een krap vak moeten chauffeurs de veegwagens manoeuvreren, waarbij ze vaak achteruit moeten rijden”, legt hij uit. “En dan werken ze ook nog eens vaak in het donker, met slecht zicht.” Ook tijdsdruk zorgt voor gevaarlijke situaties, weet Van der Steen. “Het werk moet snel af, de weg mag niet te lang afgesloten zijn. Veel mensen zijn tegelijk in het vak bezig. Het werk wordt ‘effe gauw’ gedaan en dan wordt er niet meer opgelet.”

“Een paar extra ogen kunnen enorm veel betekenen. Nu heeft iedereen zijn eigen taak en is daarmee bezig, maar niemand heeft het overzicht. Er is natuurlijk wel een uitvoerder, maar die kan niet alleen letten op de veiligheid.”

Op zich zijn er genoeg veiligheidsmaatregelen die ervoor moeten zorgen dat er geen ongelukken gebeuren. Zwaailichten, camera’s (met nachtzicht), geluidssignalen bij achteruitrijden en actieve detectiesystemen. Kijk hier voor meer informatie over veiligheidsmaatregelen.